Top 5 alternativ till github

Letar du efter ett alternativ till github men har svårt att välja versionshanterings verktyg för ditt utvecklingsprojekt? Låt oss hjälpa dig med att lista flera alternativ till det mest kända versionshanterings verktyget Github

  1. Bitbucket
  2. GitLab
  3. Google Cloud Source Repositories
  4. Phabricator
  5. RhodeCode
Alternativ till github


Github har under det senaste årtiondet dominerat bland utvecklare som vill dela sin kod med andra utvecklare och mjukvaruentusiaster. Varför github blivit ett så populärt versionshanteringsverktyg är främst för att get är gratis men också för sin flexibilitet och enkla funktioner. Github lanserades 2008 och var ett helt okänt versionshanterings verktyg fram till att det tog fart bland dom olika open source community som finns. Idag har Github över 70 miljoner användare och har över 200 miljoner repositories och det vanligaste programmeringsspråket är Javascript följt av Phyton, Java och C#

I Juni 2018 köptes Github av teknikjätten Microsoft för 70 462 350 000 kr ($7.5 billion). Med detta enorma förvärv har Microsoft en enorm konkurrensfördel gentemot konkurrerande företag som Apple, Amazon och google. I samband med detta har man också sett att Microsoft ökat sitt engagemang i open source världen. Förutom egna open source projekt som Visual Code så har Microsoft också blivit en av dom största supporterna till Linux och dess utveckling.

Men eftersom inte alla vill lägga upp sin kod till en teknikjätte som Microsoft har jag tagit fram en lista på top 5 alternativ till Github.

#Bitbucket

Precis som GitHub är Bitbucket en Git- och Mercurial-kodhanterings- och versionshanteringsplattform utvecklad av Jesper Noehr 2008 (som nu ägs av Atlassian). Den tillhandahåller en mängd attraktiva funktioner som åtkomstkontroll, kodarbetsflöde, kodgranskning med pull-requessts, Jira Integration för problemspårning och ett REST API för att implementera anpassade funktioner.

GitLab har tre alternativ att använda sig av:

  1. Bitbucket-server
  2. Bitbucket Cloud
  3. Bitbucket Data Center

Dessa finns på Atlassians servrar, lokala servrar respektive i ett kluster av servrar. Bitbucket är gratis att använda i molnet, men för att låsa upp ytterligare funktioner såväl som server- och datacenterinstallationer för ett större projekt kommer det med olika prisalternativ.

Bitbuckets fördel ligger i dess underbara användargränssnitt, anpassningar och prisvärda Git-värd. Läs mer på bitbucket.org(opens new window)

#GitLab

GitLab är en Git-baserad plattform med öppen källkod utvecklad av Dmitriy Zaporozhets och Sytse Sijbrandij 2014. Den hanterar Git-repositories med funktioner som liknar GitHub och stöder integration med andra tredjepartsapplikationer som Trello, Slack, Microsoft Teams, JIRA och många fler. Enterprise Edition täcker ännu fler funktioner förutom bara kodgranskning och problemspårning, såsom låsning av filer, förvarsspegling, flera projektpipelinegrafer (i CI/CD) och så vidare.

Även om öppen källkodsutgåva av GitLab täcker alla funktionella funktioner, betalda utgåvor för att tillhandahålla storskalig distribution, avancerad konfiguration och mycket mer.

Läs mer på gitlab.com(opens new window)

#Google Cloud Source Repositories

En del av Google Cloud Platform (GCP), detta nav för Git-repositories har bättre skalbarhet för stora programvaruprojekt genom molninstallation. Dessutom kan den integreras med GCP:s olika tjänster som Google Kubernetes Engine, Compute Engine etc. Den anmärkningsvärda funktionen är säkerheten med Googles kryptering i datacenter. Utöver detta erbjuder den privata arkiv för gratis och automatisk kodfelsökning.

Cloud Source Repositories är helt gratis för upp till fem användare varefter det debiteras enligt användning. "Free-tier" kommer med 50 gigabyte lagring samt datautgång.

Läs mer på google.com(opens new window)

#Phabricator

Phabricator skapades 2011 av Phacility, ett amerikanskt mjukvaruföretag, och är en mjukvaruutvecklingsplattform med öppen källkod som har GitHub-liknande funktioner. Det slående är dess stöd för VCS som Mercurial och SVN förutom Git. Utvecklare av Phabricator har också inkluderat en buggspårare för att hantera och spåra fel i koden. Plattformen byggdes i första hand med PHP och MySQL.

Phabricator är helt gratis att använda utan begränsningar förutom om den är värd utanför (finns i betalversionen).

Läs mer på phacility.com(opens new window)

#RhodeCode

RhodeCode, en öppen källkodsplattform på företagsnivå för kodhantering, lanserades 2010 av Marcin Kuzminski för att hantera källkoder genom Mercurial, Git och SVN-arkiv för stora programvaruprojekt i teknikföretag. En uppsjö av GitHub-liknande funktioner finns också i denna plattform.

RhodeCode finns i två varianter, Community Edition och Enterprise Edition. Medan den förra är öppen källkod och gratis, är den senare byggd för att möta företagets behov. Den lägger till företagsvärda funktioner som vanlig företagsautentisering, genombrottsförebyggande och färdig integration med befintliga företagsverktyg. Den kommer också med förstklassig teknisk support och applikationsövervakning.

Läs mer på rhodecode.com(opens new window)

#Annan nyttig information

  1. Vad betyder versionshantering
  2. Vanligaste programmeringspråken på github

#Företag som använder sig av github

Det finns många företag som använder sig av github där bland dom stora företagen som Microsoft, Google med flera. Utan ett versionshanterings verktyg blir det nästan omöjligt att utveckla i team eller tracka buggar eller liknande.

Exempel på ett Svensk företag som använder sig av github är Ny E-handel AB, dom utvecklar Sveriges modernaste e-handelsplattform och för att vara Sveriges bästa e-handelsplattform (opens new window)sätter det stora krav på plattformen. Det kräver bland annat smarta funktioner och ständig utveckling, utan ett versionshanteringsverktyg som Github hade Ny E-handel AB inte klarat av att leverera den bästa webshopslösningen i Sverige

Läs mer om Sveriges bästa webshop och deras funktioner här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dom vanligaste programmeringsspråken på github

Vad är github och vad används det till?